Atelier3

Een nieuw Atelier3…

Dit jaar zijn er tot nu toe maar acht leerlingen die zich ingeschreven hebben voor Atelier3. Vorig jaar 10 leerlingen teveel, dit jaar 2 te weinig. Maar dat geeft niets, Atelier3 gaat gewoon door. Met een leuk project; werken aan het grote kunstwerk waar ook Atelier306 en vele andere leerlingen aan meewerken.

Door de school kronkelt, vanuit de kluisjes in de kelder, één van de regenboogslangen naar boven, om afscheid te nemen van het oude gebouw en uit te kijken naar het nieuwe velletje dat het Boni gaat krijgen.

Hans en Bernadette hebben in de kantine de contouren van een deel van de slang opgezet voor Atelier3…Vandaag zijn we begonnen met het maken van foto’s met een sterk licht donker contrast, om daar de volgende keer stencils van te kunnen maken.

        


De ontwerpen voor de stencils zijn bijna klaar…. 

           

Het snijwerk….

De achtergrond van de slang…


De eerste stencils…

    

En bijna de laatste stencils… Alleen die van Munise nog. Hadewich, Jill en Ella doken de lift in om de slang daar in de bloemen te zetten!

  


thumb IMG 5476 1024


Het laatste stukje slang van Atelier3

Op de oude kasten van de biologiegang wordt in een DNA achtig stuk slang een onderwaterwereld geschilderd. Vandaag is het eerste werk gedaan: Hugo, Jamie en Bernadette hebben op de gang de basislaag voorbereid en Ella, Yara, Hadewich, Jill, Fatima en Munise zijn weer aan het snijden gegaan om mooie stencils te maken.

   

  


Atelier3 vorig jaar:

BLOK 1: SPANNENDE RUIMTE


Eerste vrijdag 8-9-2017

Het allereerste Atelier3 is al een beetje begonnen! Vandaag was een introductie met een eerste ‘warming-up’ om het thema van blok 1 in te leiden: De Spannende Ruimte, Licht en Donker. Een paar mensen waren zo gemotiveerd dat ze, ondanks dat ze al om 13 uur uit waren toch bleven wachten. That’s the spirit! De groep zal uit  20 mensen bestaan die in 3Havo en 3Gymnasium zitten.

Volgende week gaan we echt van start. Blijf ons volgen!

   

     

Tweede vrijdag 22-9-2017

Zoals beloofd had Harriete chocolaatjes meegenomen. Helaas was Jip ziek. Na een beker thee en vlierbloesemsiroop, gingen we meteen aan de slag. Eerst wat theorie met aan’tekeningen’, daarna nog een keer oefenen met donker en licht, nu met het theebekertje nadat het een beetje ingedeukt was. Prachtige tekeningen weer. De volgende keer gaan we de kelder in om een fotoreportage te maken.

                      IMG 0267


Derde vrijdag 6-10-2017

Chocolaatjes van Jip en lekkere thee. Marloes (niet Louise ;), stelde zichzelf met een leuke animatie voor, groepjes maken en…. de kelder in. Niet tekenen met grafietstift, maar schilderen met de camera van de Ipad om spannende beelden in Clair Obscur te maken. Daarbij gebruik makend van de beeldaspecten die we de vorige keer geleerd hadden.

Alle beelden worden op een fotoalbum gezet, waar iedereen weer foto’s vanaf kan halen als inspiratie voor een zwartwittekening die we de komende keer gaan maken.

De foto’s van Marloes heb ik  bewerkt en verder staan er al foto’s op die ik met m’n Ipad heb gemaakt. Ook deze foto’s mogen gebruikt worden. 

Opdracht: Zet je eigen foto’s op het album (het liefst door een account te maken, zodat ik weet van wie de foto’s komen, maar je mag ze er ook zonder account opzetten. 

Kies een paar mooie foto’s uit en bewerk die door ze bij te snijden, te kantelen, zwart wit te maken en lichter of donkerder. Print er een aantal uit en plak die in je dummy. Het mooiste is als je er ook een paar simpele schetsjes van maakt, zoals op de foto hieronder.


IMG 2349

Fotoalbum

Vierde vrijdag 3-11-2017

Chocolaatjes van Steven dit keer! Op het fotoalbum staat een aantal mooie foto’s die de vorige keer in de kelder gemaakt zijn. Genoeg inspiratie om een mooie tekening te maken. Eerst nog wat ontwerpschetsjes. De volgende keer is alweer de laatste van dit blok. en nu maar hopen dat we het af krijgen!!!

           

Viifde vrijdag 17-11-2017

Gelukkig waren er nog chocolaatjes van Steven en marshmallows van Bernadette! 17 November was de laatste bijeenkomst van het eerste blok en hebben we de prachtige werkstujes van Annelot, Marieke, Merve, Jule en Roos kunnen inlijsten. Wietske, Jip, Twan en Finnian volgden een week later en nu wachten we nog op de laatste paar werken… Het tweede blok gaat over Abstractie. Blijf ons volgen, want bijna iedereen blijft!

 

  Zesde en zevende vrijdag 15-12 en 25-1

 In december waren we al met een nieuw blok begonnen: Van figuratief naar abstract. In december ben ik helemaal vergeten foto’s te nemen. We hebben toen verschillende dieren op dia’s voorbij zien komen en zijn die heel basic na gaan tekenen. De bedoeling was om de basisvormen te ontdekken en de dieren te vertalen in driehoeken, rechthoek, vierkanten, cirkels en ellipsen. Daarna werd er een keuze gemaakt voor een dier met interessante basis vormen, waarmee je een interessant abstractieproces kan opstarten. De eerste stap is om zo goed mogelijk naar het dier te kijken en het zo realistisch mogelijk te tekenen. De meesten zijn vrij ver gekomen. Finnian heeft haast en is al bijna zover dat hij de werkeleikheid los kan laten. Volgende keer gaan we verder.

  

Elfde vrijdag 16 maart

De  vorige keren ben ik vergeten het blog bij te houden. We zijn nu aan de eerste keer van het derde blok begonnen en eigenlijk is dat ook een soort vervog van het vorige blok. De Leguanen, giraffe, eekhoorn, kat en andere dieren zijn volkome abstract geworden en dienen als ontwerp voor de droomslang van de kluisjes… Een klein aantal gaat het laatste blok niet door. Het worden drukke tijden… Maar de harde kern blijft!!!

Voor degenen die ziek waren deze keer: Knip de losse abstracte vormen die je hebt overgehouden van je dierentekening uit. Sommige vormen, mag je nog een paar keer overtrekken, zodat je er daar meerdere van hebt. Ga ze dan telkens op een andere manier ordenen in een slangenvorm , zoals je dat op de foto’s hieronder ziet.  Je mag trouwens ook de restjes gebruiken die je overhebt na het uitknippen. Let bij het ordenen ook op de tussenruimtes, oftewel de restvormen. Maak er telkens een foto van. Kies dan je spannendste compositie uit en plak die op een A4. je kan bij mij een zwart papier komen halen. Als je het op een licht papier doet, moet je de vormen omlijnen. Dit moet je dan aan mij geven, het liefst in de toetsweek. Dan mak ik er een aantal kopieen van, die je de volgende keer gaat bewerken met kleur.

 

Brief Rijksmuseum.

Utrecht, 2 april 2018

Beste Atelier3ers (en ouders),

Wat leuk dat jullie meegaan! De volgende mensen hebben zich opgegeven: Ana, Nadia, Madelief, Roos, Floris, Steven, Twan, Wietske, Annelot, Merve. Als je er niet bijstaat, maar wel meewil, of als je er wel bijstaat, maat och niet meewilt, laat het dan nu per app weten, want ik ga vanavond de kaartjes bestellen.

Op zaterdag 7 april gaan we, naar Het Rijksmuseum in Amsterdam. Er is bijzondere tentoonstelling High Society*, maar we doen natuurlijk ook ‘even’ de eregalerij met De Nachtwacht. Omdat we zo vroeg gaan, is de kans groot dat we de Nachtwacht voor onszelf hebben. Neem je schetsboek mee, want al tekenend zie je veel meer. Aan het eind van deze brief staan de tijden en wat je mee moet nemen.

(ik was hier dit jaar ook al met Atelier306)

Over de tentoonstelling High Society:

*Welkom op het society-feestje van het jaar, waar Marten & Oopjen de jetset van weleer ontvangen. Maak kennis met spraakmakende karakters uit de High Society tentoonstelling, zoals de oogverblindende Jane Fleming, glamour queen Luisa Casati en de onweerstaanbare Dr. Pozzi, tot leven gebracht door de makers van Koefnoen.

Men roddelt er op dit feestje lustig op los, dus voor je wekelijkse dosis High Society achterklap zit je hier goed.Rijksmuseum 7 april

Op zaterdagochtend om 8 uur stonden daar dertien stoere kunstliefhebbers om naar het Rijks in Amsterdam. Natuurlijk net voor we in de trein moesten nog wat kleine stressmomentjes door ov kaarten die niet werkten, mensen die op het nippertje aankwamen, maar dankzij het kordate optreden van Anneke (buurvriendin van mij), die de conducteur zover kreeg dat hij 30 seconde wachtte, zaten we toch in de goede trein om lekker vroeg bij het museum te zijn. In de trein en tram zagen we al dat we niet de enige gekken waren die er zo vroeg uit waren. En in het museum ook…. Ik moest meteen mijn excuses aanbieden, ik had de Nachtwacht voor onszelf beloofd. Blijkbar is het toeristenseizoen al begonnen… Maar heel sneaky schuivelden we door de groep toeristen door naar voren en toen we vooraan stonden lieten we ons op de grond ploffen, pakkten onze tekenspullen en waren zo gefocust, dat we het gevoel hadden alleen met de Nachtwacht te zijn. Ik vind dat iedere keer weer een bijzondere ervaring. Als je tekent, zie je nog beter. 

Het werd drukker en drukker. De expositie High Society was nog wel te doen, maar bij Van Gogh en tijdgenoten was het dringen om nog wat schoonheid te zien. Eigenlijk moet je bij ieder bezoek maximaal 10 schilderijen ‘doen’. Wij hadden in ieder geval de Nachtwacht ‘gedaan’ en hoe! Kijk maar naar de tekeningen!

Fotoalbum

  

Twaalfde vrijdag 20 april

Eindelijk… de eerste verfstreken staan op de kluisjes (en op een paar benen… Geinspireerd door de abstractiereeks en een aantal geheime boodschappen, heeft iedereeen een ontwerp gemaakt. De komende vrijdagen zijn ze daar nog druk mee bezig. Maar eerst vakantie!

          

A