Atelier3

Link naar Fotoalbum van dit jaar

Atelier3: 2019-2020

Alweer een nieuw Atelier3 …

Met maar zes leerlingen dit keer… Het rooster op vrijdagmiddag is dit jaar niet gunstig voor de leerlingen uit klas drie. Maar met Anneloes, Lize, Jeske, Hajar, Britt en Saba hebben we een fanatiek clubje. Toon gaat meedoen om te kijken hoe we ergens in school een gesamtkunstwerk kunnen maken. De eerste bijeenkomst zijn we elkaar gaan tekenen op de manier die we geleerd hebben bij het leren kijken in klas 2. Door blind te tekenen en ons te concentreren op de restvormen. Omstebeurt zaten we model voor elkaar en mochten we aan het model ook vragen stellen… 


Afgelopen weekend stelde Britt voor om mee te doen met inktober:

    

Vrijdag 8 november

Ik mocht een les geven aan Atelier 3 vandaag. Ik had een les voorbereid waarbij de leerlingen samen een kunstwerk gaan maken op een muur. Het Bonifatius college krijgt een nieuw gebouw en het oude gebouw wordt gesloopt vandaar dat er op de muren geschilderd mag worden. Ik was vorig jaar al op het idee gekomen om met meerdere leerlingen een kunstwerk te maken. Ik had voor een kunstproject van David Bade in een groep samen gewerkt aan een kunstwerk en merkte dat dat zo fijn werkte omdat je door elkaar geinspireerd raakt. Ik had voor de eerste les een lijstje gemaakt met spullen die nodig zijn voor de les:Tekeningen die zijn gemaakt:

- Gesso (Wit en als het er is zwart ook)- Acrylverf( magenta, ultramarijn/pruissisch blauw, gebrande omber, geel, rood, wit)- Kwasten- Potjes met water- Plakkaatverf( geel, rood, wit, bruin, groen, zwart en blauw)- Papiervellen (groot liefst A3 of A2)- Behanglijm- Kleurpotloden(2 doosjes)- Pastelkrijt(2 doosjes)- Houtskool- Vellen kleurpapier (Verschillende grootte)- Folie voor op de grond.- Schorten?- Kranten- Scharen

Ik was een halfuur voordat de les begon al aanwezig zodat ik alle spullen kon klaarleggen. Toen het tijd was verzamelde de leerlingen in het lokaal en toen ben ik vervolgens met iedereen naar de plek gelopen waar ze de opdracht mochten doen. Ik heb toen eerst gevraagd of iedereen de werken van vorige lessen kon uitleggen. Daarna heb ik de opdracht uitgelegd. Dat ging redelijk snel want de opdracht is erg vrij. Op een groot stuk muur mag er een kunstwerk gemaakt worden die gaat over identiteit van de leerlingen op de boni. Een soort afdruk die laat zien: ‘’Wij zijn hier geweest!’’. Aan het eind van de uitleg vroeg ik of iedereen een werk kon kiezen dat sowieso op de muur geplakt ging worden. Daarna ging iedereen aan de slag. Sommige leerlingen begonnen gelijk werk te scheuren en op de muur te plakken. Andere leerlingen gingen eerst de tekening die zij op de muur gingen plakken nog maken en/of bewerken. Maar dat was geen probleem want zodra de makende leerlingen klaar waren stond er al heel wat op de muur wat makkelijk aangevuld kon worden. Zelf heb ik ook een tekening geplakt op de muur en daar overheen geschilderd. De leerlingen waren enthousiast en namen zelf ook leiding. Ik heb vooral vragen beantwoord over materiaal of goedkeuring gegeven maar hoefde de leerlingen niet vaak te helpen op beeldend vlak. Aan het eind van de les stond er al veel op de muur. Ik was erg tevreden met het resultaat tot nu toe en over hoe de les was verlopen.Tot vrijdag!Groet,ToonHier komt nog een foto van het eindresultaat.

9 november Rijksmuseum

Vandaag ging ik naar het rijksmuseum met Bernadette en een paar leerlingen van Atelier 3. Toen we er waren zijn we eerst naar de Rembrandt-Velazques tentoonstelling geweest. Bij binnenkomst heb ik de leerlingen een opdracht gegeven om werken te tekenen van Rembrandt en Velazques die vergeleken worden met elkaar. Ik vond het een bijzondere tentoonstelling, je kon werken zien van 2 grote meesters en overeenkomsten ontdekken. En dat terwijl de kunstenaars elkaars werk nooit gezien hebben. Wel ontdekte ik tijdens het rondlopen dat er veel werken vanl andere kunstenaars er ook tussen hingen. Ook werden werken van Rembrandt en Velazques vergeleken met andere kunstenaars. Soms was het verwarrend want dan dacht je dat Rembrandt en Velazques werden vergeleken maar dan zag je achteraf dat het door iemand anders geschilderd was. Na de tentoonstelling zijn we wat gaan drinken met zijn allen in het museum en hebben we kort wat tekeningen laten zien. Ik heb de opdracht niet goed nabesproken maar dat was ook niet nodig, het ging erom dat iedereen door tekenen bewuster ging kijken naar de werken. Nadat we wat gedronken hebben zijn we naar de eregalerij geweest. Dat was weer erg indrukwekkend om te zien, en soms hadden we interessante gesprekken bij schilderijen. Wat ook indruk op mij maakte was de video van Rineke Dijkstra, Night Watching. Je zag allemaal gesprekken van mensen over de nachtwacht. We hebben hier op de grond een tijdje naar gekeken. Iedere groep had weer ander soort gesprekken. Na afloop is onze groep opgesplitst, sommigen gingen naar huis, anderen bleven nog in Amsterdam. Ik zelf ben nog even naar een stenenwinkel geweest in Amsterdam en heb 2 mooie nieuwe stenen gekocht.

18 Januari: De kluisjes

gekocht.Vandaag zijn Saba, Britt en Ilse begonnen met hu kluisjes. Anneloes gaat de hare later doen, omdat zij nu moest assisteren bij KleinAtelier. 

Atelier3: 2018-2019

Een nieuw Atelier3 …

Dit jaar zijn er tot nu toe maar acht leerlingen die zich ingeschreven hebben voor Atelier3. Vorig jaar 10 leerlingen teveel, dit jaar 2 te weinig. Maar dat geeft niets, Atelier3 gaat gewoon door. Met een leuk project; werken aan het grote kunstwerk waar ook Atelier306 en vele andere leerlingen aan meewerken.

Door de school kronkelt, vanuit de kluisjes in de kelder, één van de regenboogslangen naar boven, om afscheid te nemen van het oude gebouw en uit te kijken naar het nieuwe velletje dat het Boni gaat krijgen.

Hans en Bernadette hebben in de kantine de contouren van een deel van de slang opgezet voor Atelier3…Vandaag zijn we begonnen met het maken van foto’s met een sterk licht donker contrast, om daar de volgende keer stencils van te kunnen maken.

        


De ontwerpen voor de stencils zijn bijna klaar…. 

           

Het snijwerk….

De achtergrond van de slang…


De eerste stencils…

    

En bijna de laatste stencils… Alleen die van Munise nog. Hadewich, Jill en Ella doken de lift in om de slang daar in de bloemen te zetten!

  


thumb IMG 5476 1024


Het laatste stukje slang van Atelier3

Op de oude kasten van de biologiegang wordt in een DNA achtig stuk slang een onderwaterwereld geschilderd. Vandaag is het eerste werk gedaan: Hugo, Jamie en Bernadette hebben op de gang de basislaag voorbereid en Ella, Yara, Hadewich, Jill, Fatima en Munise zijn weer aan het snijden gegaan om mooie stencils te maken.

   

  Atelier3: 2017-2018

BLOK 1: SPANNENDE RUIMTE


Eerste vrijdag 8-9-2017

Het allereerste Atelier3 is al een beetje begonnen! Vandaag was een introductie met een eerste ‘warming-up’ om het thema van blok 1 in te leiden: De Spannende Ruimte, Licht en Donker. Een paar mensen waren zo gemotiveerd dat ze, ondanks dat ze al om 13 uur uit waren toch bleven wachten. That’s the spirit! De groep zal uit  20 mensen bestaan die in 3Havo en 3Gymnasium zitten.

Volgende week gaan we echt van start. Blijf ons volgen!

   

     

Tweede vrijdag 22-9-2017

Zoals beloofd had Harriete chocolaatjes meegenomen. Helaas was Jip ziek. Na een beker thee en vlierbloesemsiroop, gingen we meteen aan de slag. Eerst wat theorie met aan’tekeningen’, daarna nog een keer oefenen met donker en licht, nu met het theebekertje nadat het een beetje ingedeukt was. Prachtige tekeningen weer. De volgende keer gaan we de kelder in om een fotoreportage te maken.

                      IMG 0267


Derde vrijdag 6-10-2017

Chocolaatjes van Jip en lekkere thee. Marloes (niet Louise ;), stelde zichzelf met een leuke animatie voor, groepjes maken en…. de kelder in. Niet tekenen met grafietstift, maar schilderen met de camera van de Ipad om spannende beelden in Clair Obscur te maken. Daarbij gebruik makend van de beeldaspecten die we de vorige keer geleerd hadden.

Alle beelden worden op een fotoalbum gezet, waar iedereen weer foto’s vanaf kan halen als inspiratie voor een zwartwittekening die we de komende keer gaan maken.

De foto’s van Marloes heb ik  bewerkt en verder staan er al foto’s op die ik met m’n Ipad heb gemaakt. Ook deze foto’s mogen gebruikt worden. 

Opdracht: Zet je eigen foto’s op het album (het liefst door een account te maken, zodat ik weet van wie de foto’s komen, maar je mag ze er ook zonder account opzetten. 

Kies een paar mooie foto’s uit en bewerk die door ze bij te snijden, te kantelen, zwart wit te maken en lichter of donkerder. Print er een aantal uit en plak die in je dummy. Het mooiste is als je er ook een paar simpele schetsjes van maakt, zoals op de foto hieronder.


IMG 2349

Fotoalbum

Vierde vrijdag 3-11-2017

Chocolaatjes van Steven dit keer! Op het fotoalbum staat een aantal mooie foto’s die de vorige keer in de kelder gemaakt zijn. Genoeg inspiratie om een mooie tekening te maken. Eerst nog wat ontwerpschetsjes. De volgende keer is alweer de laatste van dit blok. en nu maar hopen dat we het af krijgen!!!

           

Viifde vrijdag 17-11-2017

Gelukkig waren er nog chocolaatjes van Steven en marshmallows van Bernadette! 17 November was de laatste bijeenkomst van het eerste blok en hebben we de prachtige werkstujes van Annelot, Marieke, Merve, Jule en Roos kunnen inlijsten. Wietske, Jip, Twan en Finnian volgden een week later en nu wachten we nog op de laatste paar werken… Het tweede blok gaat over Abstractie. Blijf ons volgen, want bijna iedereen blijft!

 

  Zesde en zevende vrijdag 15-12 en 25-1

 In december waren we al met een nieuw blok begonnen: Van figuratief naar abstract. In december ben ik helemaal vergeten foto’s te nemen. We hebben toen verschillende dieren op dia’s voorbij zien komen en zijn die heel basic na gaan tekenen. De bedoeling was om de basisvormen te ontdekken en de dieren te vertalen in driehoeken, rechthoek, vierkanten, cirkels en ellipsen. Daarna werd er een keuze gemaakt voor een dier met interessante basis vormen, waarmee je een interessant abstractieproces kan opstarten. De eerste stap is om zo goed mogelijk naar het dier te kijken en het zo realistisch mogelijk te tekenen. De meesten zijn vrij ver gekomen. Finnian heeft haast en is al bijna zover dat hij de werkeleikheid los kan laten. Volgende keer gaan we verder.

  

Elfde vrijdag 16 maart

De  vorige keren ben ik vergeten het blog bij te houden. We zijn nu aan de eerste keer van het derde blok begonnen en eigenlijk is dat ook een soort vervog van het vorige blok. De Leguanen, giraffe, eekhoorn, kat en andere dieren zijn volkome abstract geworden en dienen als ontwerp voor de droomslang van de kluisjes… Een klein aantal gaat het laatste blok niet door. Het worden drukke tijden… Maar de harde kern blijft!!!

Voor degenen die ziek waren deze keer: Knip de losse abstracte vormen die je hebt overgehouden van je dierentekening uit. Sommige vormen, mag je nog een paar keer overtrekken, zodat je er daar meerdere van hebt. Ga ze dan telkens op een andere manier ordenen in een slangenvorm , zoals je dat op de foto’s hieronder ziet.  Je mag trouwens ook de restjes gebruiken die je overhebt na het uitknippen. Let bij het ordenen ook op de tussenruimtes, oftewel de restvormen. Maak er telkens een foto van. Kies dan je spannendste compositie uit en plak die op een A4. je kan bij mij een zwart papier komen halen. Als je het op een licht papier doet, moet je de vormen omlijnen. Dit moet je dan aan mij geven, het liefst in de toetsweek. Dan mak ik er een aantal kopieen van, die je de volgende keer gaat bewerken met kleur.

 

Brief Rijksmuseum.

Utrecht, 2 april 2018

Beste Atelier3ers (en ouders),

Wat leuk dat jullie meegaan! De volgende mensen hebben zich opgegeven: Ana, Nadia, Madelief, Roos, Floris, Steven, Twan, Wietske, Annelot, Merve. Als je er niet bijstaat, maar wel meewil, of als je er wel bijstaat, maat och niet meewilt, laat het dan nu per app weten, want ik ga vanavond de kaartjes bestellen.

Op zaterdag 7 april gaan we, naar Het Rijksmuseum in Amsterdam. Er is bijzondere tentoonstelling High Society*, maar we doen natuurlijk ook ‘even’ de eregalerij met De Nachtwacht. Omdat we zo vroeg gaan, is de kans groot dat we de Nachtwacht voor onszelf hebben. Neem je schetsboek mee, want al tekenend zie je veel meer. Aan het eind van deze brief staan de tijden en wat je mee moet nemen.

(ik was hier dit jaar ook al met Atelier306)

Over de tentoonstelling High Society:

*Welkom op het society-feestje van het jaar, waar Marten & Oopjen de jetset van weleer ontvangen. Maak kennis met spraakmakende karakters uit de High Society tentoonstelling, zoals de oogverblindende Jane Fleming, glamour queen Luisa Casati en de onweerstaanbare Dr. Pozzi, tot leven gebracht door de makers van Koefnoen.

Men roddelt er op dit feestje lustig op los, dus voor je wekelijkse dosis High Society achterklap zit je hier goed.Rijksmuseum 7 april

Op zaterdagochtend om 8 uur stonden daar dertien stoere kunstliefhebbers om naar het Rijks in Amsterdam. Natuurlijk net voor we in de trein moesten nog wat kleine stressmomentjes door ov kaarten die niet werkten, mensen die op het nippertje aankwamen, maar dankzij het kordate optreden van Anneke (buurvriendin van mij), die de conducteur zover kreeg dat hij 30 seconde wachtte, zaten we toch in de goede trein om lekker vroeg bij het museum te zijn. In de trein en tram zagen we al dat we niet de enige gekken waren die er zo vroeg uit waren. En in het museum ook…. Ik moest meteen mijn excuses aanbieden, ik had de Nachtwacht voor onszelf beloofd. Blijkbar is het toeristenseizoen al begonnen… Maar heel sneaky schuivelden we door de groep toeristen door naar voren en toen we vooraan stonden lieten we ons op de grond ploffen, pakkten onze tekenspullen en waren zo gefocust, dat we het gevoel hadden alleen met de Nachtwacht te zijn. Ik vind dat iedere keer weer een bijzondere ervaring. Als je tekent, zie je nog beter. 

Het werd drukker en drukker. De expositie High Society was nog wel te doen, maar bij Van Gogh en tijdgenoten was het dringen om nog wat schoonheid te zien. Eigenlijk moet je bij ieder bezoek maximaal 10 schilderijen ‘doen’. Wij hadden in ieder geval de Nachtwacht ‘gedaan’ en hoe! Kijk maar naar de tekeningen!

Fotoalbum

  

Twaalfde vrijdag 20 april

Eindelijk… de eerste verfstreken staan op de kluisjes (en op een paar benen… Geinspireerd door de abstractiereeks en een aantal geheime boodschappen, heeft iedereeen een ontwerp gemaakt. De komende vrijdagen zijn ze daar nog druk mee bezig. Maar eerst vakantie!

          

A