KleinAtelier 5

Het vijfde KleinAtelier weer. Acht meiden (Ella, Junie, Justine, Luna, Munise, Myrthe, Nooren Yara) en één jongen (Rishi), drie assistenten uit de tweede en derde (Daphne, Sophie en Katinka) en éen juf (Bernadette)! 


Net als in het jaar dat Katinka in KleinAtelier zat, gaan we het portret van een vogel maken. Daarna wordt het toekomstige kluisje beschilderd, naar aanleiding van een bezoek aan het Aboriginal Art Museum, dat helaas dit jaar gaat sluiten.

'Het Portret van een Vogel' wordt volgens een hele bijzondere handleiding gemaakt, namelijk volgens het gedicht van Jacques Prévert ‘Pour faire le portrait d’un oisseau’. Dat gedicht komt in het tweede blogje te staan. Deze blogjes worden iedere keer door een van de leerlingen geschreven en op deze pagina geplaatst. Iedere bijeenkomst krijgt een eigen fotoalbum.

Heel veel plezier met lezen!20 januari: Laat mij je paletje zien, dan vertel ik wie je bent…

We kwamen het tekenlokaal binnen en mochten aan de grote tafel gaan zitten. Er lagen elf houten verfpaletjes met daar op kleine boekjes met gekleurde kaften. Die boekjes gaan we gebruiken om de meeste van onze tekeningen en schetsen in te maken. Yara dacht dat ze zich niet meer kon inschrijven maar wilde wel graag meedoen. Dus dat mocht. Alleen had zij geen boekje, die krijgt ze nog.


We kregen thee en koek en Bernadette vertelde ons iets over wat we dit jaar gaan doen. We deden een voorstelrondje en daarna begonnen we. Iedereen pakte zijn/ haar boekje en paletje en ging tegenover iemand zitten die hij/ zij nog niet kende. Terwijl we de ander beter leerden kennen schilderden we op ons paletje. Nee, we gebruikten ze niet om verf op te mengen, we gingen er echt op schilderen
J

Maar we hadden natuurlijk wel iets nodig om de verf op te mengen. Daarvoor gebruikten we dus de voorkant van ons boekje. Om de paar minuten wisselden we van ‘partner’. 

Toen we klaar waren, poseerden we met onze paletjes zodat Bernadette (hopelijk) een paar leuke foto’s kon maken. En daarna was het al weer zo ongeveer tijd om op te ruimen.
Ik vond het erg gezellig en kijk uit naar de volgende bijeenkomst!

Katinka C.


fotoalbum1


 

28 januari: De tafel is gedekt: Open dag!


De tafel is gedekt, Noor heeft lekkers gemaakt… 

Wat waren er veel bezoekers en wat was het gezellig! En veel talenten en enthousiaste leerlingen uit groep 7 en 8, waarvan je hoopt dat het toekomstige Bonifanten worden en misschien ook mee gaan doen met KleinAtelier. 

Daphne schrijft hier haar blogje en daar heeft ze het dan ook over het gedicht van Jacques Prévert, dat we de komende weken als handleiding voor ons schilderij gaan gebruiken. Het gedicht gaat als volgt:


Om het portret van een vogel te maken

Schilder eerst een kooi

met een open deur

schilder vervolgens

iets aardigs

iets eenvoudigs

iets moois

iets nuttigs...

voor de vogel

zet vervolgens het doek tegen een boom

in een tuin

in een bos

of in een woud


verstop je achter de boom

zonder iets te zeggen

zonder te verroeren...

Soms komt de vogel gauw

maar hij kan er ook lange jaren over doen

voor hij een besluit neemt

Verlies de moed niet

wacht

wacht zo nodig jarenlang

hoe snel of hoe traag de vogel komt

maakt niets uit het schilderij

wordt er niet mooier of lelijker door

Zodra de vogel komt

als hij komt

neem je de diepste stilte in acht

wacht tot de vogel de kooi binnengaat

en zodra hij binnen is

sluit zachtjes de deur met het penseel

dan

veeg je een voor een alle tralies uit

zonder ook maar één veer van de vogel aan te raken

Maak vervolgens het portret van de boom

kies daarbij zijn mooiste tak uit

voor de vogel

schilder ook het groene gebladerte en de koelte van de wind

het stof van de zon

en het geluid van de beestjes in het gras onder de zomerhitte

en wacht vervolgens tot de vogel zin heeft om te fluiten

Fluit de vogel niet

dan is dat een slecht teken

het teken dat het schilderij slecht is

fluit hij wel dan is dat een goed teken

het teken dat je mag ondertekenen

dan trek je heel zachtjes

een veer van de vogel uit

en schrijf je je naam in een hoekje van het schilderij.


 We moesten om 8.45 uur op school zijn en toen iedereen (behalve Katinka) er was gingen we een filmpje kijken over het gedicht waarmee we een tekening gaan maken. Toen we het filmpje hadden afgekeken gingen we een kooi schilderen voor onze vogel. Allemaal verschillende kooien! Daarbij schilderden we allerlei dingen die de vogel zou kunnen lokken.

Daarna gingen we de kooien buiten in de boom hangen.  En nu maar wachten of er een vogeltje in wil zitten...Nadat alle kooien waren opgehangen gingen wij paletjes schilderen met vogels erop en ondertussen gingen ook kinderen die bij de open dag waren paletjes schilderen. toen ze af waren gingen we die ook in de boom hangen. Nadat van alle palletjes en kooien foto's waren gemaakt konden we weer terug naar boven om nog meer te beschilderen maar dan gewoon voor jezelf en natuurlijk ook om de kinderen die naar de open dag gingen te helpen met hun paletjes.

 

En om 1.00 uur was het afgelopen en gingen we opruimen en daarna naar huis. Het was gezellig. Samen met Sophie hebben we de foto’s gemaakt die je in het fotoalbum kunt zien.

Daphne


Fotoalbum3 februari: Welke vogel zal er op het schilderij gaan landen?

Afgelopen vrijdag kwam Bernadette met 3 opgezette vogels en mochten we deze in onze boekjes natekenen en onze eigen realistische of fantasie vogels maken, dit hebben we met aquarel en pastel potloden gedaan, dit waren schetsjes voor de vogels die we binnenkort in de kooitjes van ons schilderij gaan maken, veel mensen kwamen met erg mooie fantasievogels en realistische vogels en samen met katinka hebben we die gefotografeerd, dit hebben we eigelijk de hele les gedaan en het was erg gezellig en leuk!

Groetjes van Sophie

Fotoalbum
10 februari: Vogeltje geland, gekooid en weer vrijgelaten…   

Het was een leuke maar ook emotionele dag. We begonnen met de ezels opzetten. Ze waren vandaag niet zo koppig, dus we waren al gauw klaar en konden  beginnen. We begonnen met de vogel over je kooi heen te schilderen en daarna moesten we ze opsluiten. Dat waren emotionele momenten, maar gelukkig mochten we ze daarna al gauw weer bevrijden. Je mocht alles veranderen aan je schilderij maar de kleuren van je kooi speelden toch de hele tijd mee in je verhaal. Ook waren er hele fantasierijke momenten zoals kleuren mengen met lolly stokjes. Het was een hele leuke dag!

groetjes Ella


Fotoalbum17 februari: In het Aboriginal Museum

Deze keer gingen we met klein atelier naar het aboriginal museum.

Ik vind het heel leuk dat het klein atelier zulke nieuwe en verfrissende dingen bedenkt dan alleen schilderen in een atelier!


Het was erg gezellig en we hebben ons laten inspireren door de moderne aboriginalkunst.

ik zelf had een erg leuke en gezellige tijd met iedereen. Ik vind het prettig dat iedereen met iedereen omgaat in het klein atelier.

De aboriginalkunst heb ik nu echt ontdekt! Met name de stijl van alleen maar stipjes en de kleurenlagen die ze gebruiken in hun schilderijen vind ik erg bijzonder.

Zelf vind ik het daarom ook jammer dat het museum weggaat. We hebben een filmpje gezien over de moderne kunst en daarna mochten we in groepjes zelf door het museum om je te laten inspireren door een schilderij door er letterlijk gewoon naast te gaan zitten! Ik had een erg leuke en gezellige tijd met iedereen en heb echt iets nieuws geleerd.

Een leuke ervaring en ik hoop op nog meer van dit soort creatieve uitstapjes met klein atelier!

Yara

Fotoalbum


24 februari: Weer terug naar de vogeltjes.


Vandaag ging iedereen weer verder met de vogels.

Een paar kinderen liepen achter maar ook die zijn opgeschoten met hun vogels.

Er zijn hele kleurrijke en mooie vogels gemaakt.

Het was leuk om te zien hoe goed iedereen zijn best deed.

Er werden allemaal verschillende technieken toegepast zoals: vingerverf, nagelverf en het gewone kwastverfen.

En al deze technieken samen vormden bij iedereen ÈÈn prachtig schilderij.

Ook zijn er allemaal verschillende achtergronden gebruikt: van een hele donkerblauwe tot een bos of een meer.

Wel moesten we oppassen want er waren nieuwe tafels. Ook gingen we nog even naar ons toekomstige kluisje kijken. Je kluisje moet aan een paar eisen voldoen:

het moet neutraal zijn (dus niet meisjesachtig en niet jongensachtig), er moet een gedeelte van een slang in zitten (als je naat een beschilderd kluisje zit moet je de slang in elkaar over laten lopen).

Maar er mag per blok maar ÈÈn kop en ÈÈn staart zitten.

De derde eis is dat er een geheime boodschap in zit, dit kan van alles zijn: van een simpele cirkel tot een heel figuur.


Ik kijk zelf heel erg uit naar het beschilderen van de kluisjes en ik hoop dat iedereen dat doet!!!

Rishi 

Fotoalbum


31 maart: Eindelijk: De Kluisjes!

Vrijdag gingen we aan onze kluisjes werken wat erg leuk was. We hebben ook een tweede Ella, die mee komt doen. 

Eerst moesten we een bakje pakken met een paar kwasten en mochten we daarop onze namen zetten, we mochten ook extra dingen pakken zoals een sponsje en dat ook in het bakje doen. De bakjes moesten op een kar en de kar ging helemaal naar beneden. We gingen naar de kluisjes en konden eindelijk beginnen! 

Er moest eerst natuurlijk wat tape op de kluisjes die niet werden beschilderd anders kwam er verf op wat niet heel fijn is voor die persoon. Het is erg leuk om te zien hoe de kluisjes worden. Het was ook erg leuk om te zien hoe de kluisjes van mensen die hem al eerder hebben beschilderd waren. Het was overal een hele leuke dag.

Behalve voor Bernadette de een hele emmer water in de lift omstootte, wat een Boniwaterval veroorzaakte...
Luna

Fotoalbum


7april: De tweede laag...

We begonnen natuurlijk met wat te drinken en Bastognes, want die had iemand mee genomen. Daarna gingen we snel de verf en onze verf bakjes klaarmaken en natuurlijk ook onze palletjes pakken. Een paar grote Atelierers waren ook aanwezig, opdat zij moesten werken aan het wabisabi schilderij. Wij gingen onze eigen kluisjes weer oppimpen, dus moesten we helemaal de trappen af naar de kelder. Later kwam ook Bernadette aan zetten met een tafel op wieltjes. Op deze tafel stonden verf flessen om onze verf mee aan te vullen. Het was een gedoe om de tafel naar beneden te krijgen aangezien hij breed was en de lift niet groot, maar door ervaring lukte het. Ik was de vorige week ziek dus ik moest veel inhalen. Veel mensen hadden al een idee zoals ik, maar Justine had geen idee. Ik ging naar boven, want ik wilde een sjabloon maken om een quote in het net op te schrijven. Later kwamen er een paar Klein Atelierers langs om spullen te halen. Toen ik klaar was en weer in de kelder stond, waren er al veel kunstwerken al bijna klaar. Ze zijn allemaal heel mooi en origineel.

Fotoalbum


14 april: De derde laag…

fotoalbum

IMG 7962

 De derde laag 

Vandaag zijn we eigenlijk meteen begonnen met schilderen. Een ik ga eigenlijk een review geven over de kluisjes.

Dit kluisje is nog niet helemaal af, het is een arend die onder de regenboog langs gaat.

Dit is een staart van de slang. Met een mooie licht groene achtergrond samen met regen boog stipjes.

Dit is een brozen slang met een rood lijntje en en zwarte streepjes. Met een witte achtergrond komt en brons en het zwart meer naar voren.

Dit kluisje is geïnspireerd op Aboriginal art. Met groene kleuren past het ook goed in de omgeving. Op dit kluisje komen er nog wat finishing touches maar dan is het ook wel een mooi resultaat.

Dit is een kluisje met een spook poesje. De blauwe achtergrond laat het witte van de kat naar voren komen waardoor het toch een fel kluisje wordt.

Dit kluisje is eigenlijk heel grappig met het zwart en het blauw. Door de witte/bronzen achtergrond krijg je een heel leuk effect. Het heeft ook Koreaanse tekens.

 Aan dit kluisje is veel tijd besteed aan het tapen van de slang. Met de sterretjes met de glinstering maakt het helemaal af! Door de groene achtergrond springt het wit er ook uit.

Dit kluisje is ook nog niet helemaal af, maar je kan wel zien wat er gaat komen. Waarschijnlijk potloden met (hele) mooie rozen. Eigenlijk is het geen kluisje maar een schilderij, geïnspireerd op de kluisjes.

 Dit kluisje moet nog afgemaakt worden. Maar wat er nu al is ook erg mooi het groen van de slang past goed bij de blauwe achtergrond.

Doordat er bij dit kluisje zwart is gebruikt springen de anderen kleuren erg goed naar voren.

 Dit kluisje is nog niet helemaal af, doordat er een zwarte achtergrond is gekozen springt het blauw er uit. Je kan zien dat er verschillende kleuren blauw bij elkaar zijn “gedrukt” door met de kwast in gevarieerde blauw tinten te gaan krijg je dit effect.

Dit is mijn kluisje. Mijn bedoeling was om een ander soort regenboog slang te creëren. Een die door regenboog gaat in plaats van dat hij zelf regenboog gekleurd is.

-Justine


Vrijdag 2 juni

Nog één keer kwamen we samen om gezellig taart te eten en dit zeer geslaagde KleinAtelier af te sluiten. Helaas was Katinka er niet bij, want die speelde die avond met Primeur en had een fietsexcursie. Noor had heel een heel lief persoonlijk penseeltje voor iedereen gemaakt als herinnering. Wie weet, gaat deze groep in de komende jaren nog wel vaker bij elkaar komen. In ieder geval als Atelier306???


Fotoalbum