Centraal Museum  

Vandaag gaat het blogje over iets anders dan een normale dinsdag, want we waren namelijk met het atelier naar het Centraal Museum in de stad geweest. Yair kon niet want hij moest naar het conservatorium en Merve had zich helaas verslapen. Madelief en ik fietsten samen en waren eerst de weg kwijt geraakt, maar gelukkig hebben we het uiteindelijk gevonden.

Toen we bij het museum aankwamen, was iedereen er al. Ze stonden voor de ingang, want Evert (die ons filmt tijdens de atelierdagen om er aan het eind van het jaar een filmpje van te maken) ging ons filmen, terwijl Bernadette  uitlegde wat we bij het museum gingen doen. We gingen naar een tijdelijke  expositie, genaamd ‘The Line Up’. We kregen ook het proefexemplaar van onze zelfgemaakte kerstkaart! Daarna gingen we naar binnen en bij de kluisjes moesten we alles in het kluisje doen, behalve onze dummy en potloden.

Eerst was er een soort ‘voorruimte’ met alle kunstenaars op de muur. Daar gingen we op de grond zitten en Bernadette legde de eerste opdracht uit: in de volgende ruimte zou het helemaal donker zijn en zou een animatie van Robbie Cornelissen op een groot scherm te zien zijn, met allemaal bewegende lijnen en zwart wit tekeningen. We konden een kussentje pakken en een kwartier lang in onze dummy tekenen en ons laten inspireren door wat we op het scherm zagen. Dat deden we, in doodse stilte, want iedereen was heel geconcentreerd voor zichzelf bezig.

 Na dat kwartier kwam Bernadette ons één voor één in het oor fluisteren dat we op ons eigen tempo mochten afronden. Dan konden we naar de volgende ruimte lopen en daar wachtten we op elkaar en gingen we elkaars creaties bewonderen.

Toen was het tijd voor de volgende opdracht: in de volgende zaal zou de hele muur vol hangen met schilderijen, tekeningen en schetsen. Er was van alles wat: van heel groot tot heel klein en van heel figuratief tot heel abstract. We mochten rondlopen en als Bernadette een hand op onze schouder legde, moesten we één van de schilderijen op de muur waar we dan naar keken blind naschetsen. Dan ging je weer rondlopen en weer naschetsen etcetera. Zo waren we ongeveer een halfuur bezig. Er was heel veel te zien in die zaal, van ook heel veel verschillende kunstenaars. Het was een grappig gezicht dat de hele muur vol hing. Toen het twaalf uur was ging Madelief weg, want zij had een hockeywedstrijd.

    

Nadat we klaar waren met deze opdracht mochten we vrij rondlopen. Bernadette raadde ons aan om af en toe wat na te schetsen (want dan begrijp je de kunstenaar beter, omdat je goed ziet hoe hij een kunstwerk heeft opgebouwd), en vooral op zoek te gaan naar haar lievelings kunstwerk, want dan mochten we het grafietpotlood wat we voor die dag van haar hadden geleend, houden. Ze gaf één hint: als je het kunstwerk in het begin ziet is het heel abstract, maar als je goed kijkt is het alsnog heel erg figuratief. Ik ging op zoek met Jasja, en toen we door de ruimtes liepen werd ons gevraagd of we een hele lange horizontale streep op de muur wilden zetten (dat was namelijk een project waar het museum mee bezig was).

Nadat we even hadden rondgelopen kwamen we Annelot tegen en samen gingen we nog verder. Daar kwamen we ook Roos M tegen. Ondertussen had Bernadette ons gevraagd of we al wisten wat haar lievelings kunstwerk was. Annelot, Finnian en ik deden een poging, maar alle drie mis. Dus vertelde Bernadette het maar. Het was het kunstwerk waarbij er allemaal stukjes plakband op de muur waren geplakt, en heel klein allemaal poppetjes op waren getekend. Ik snapte het wel, mijn blik trok het ook. 

  

Daarna gingen we een trap af en daar was een ander project bezig: je zag allemaal muurtekeningen. Een mevrouw die bij het museum werkte legde uit dat iedereen die op bezoek was in het museum op de muur mocht tekenen met een acrylstift. Er was al heel veel getekend, dus het was best moeilijk om een enigszins leeg plekje te zoeken, maar we hebben uiteindelijk allemaal verschillende tekeningetjes gemaakt. Het idee was dat je ging tekenen wat je favoriete plekje was in de stad. Het was heel leuk om te doen, en het zag er ook erg vrolijk uit.

Ondertussen was het al één uur, en dat betekende dat de eersten weg gingen. Niet veel later ging ik ook, en ik heb nog even gekletst bij de kluisjes met Annelot en Jasja. Het was een erg leuke en creatieve ochtend.

Roos B

 

Fotolbum