Achtste dinsdag

Vandaag begonnen we met een theekransje met een overheerlijke (echt niet normaal lekkere) chocolade cake. Bernadette ging al helemaal los over de kerstkaartjes, ondertussen een beetje bezorgd dat Florine was ontvoerd door haar ouders. Daar zaten we gezellig met zijn allen. Ook waren er gasten, Sophia en Yair , die hier als model kwamen voor het atelier, ergens hopend dat ze nog een beetje fatsoenlijk getekend zouden worden. Nadat alle chocola van alle gezichten geveegd waren en de bordjes netjes in de prullenbak zaten, gingen we beginnen. Bernadette begon eerst met een korte maar krachtige tutorial: “Hoe zet je jouw ezel op?  Pas wel op hoor, ze kunnen bijten, of hun botten breken!”. Iedereen begon hun eigen ezel in elkaar te zetten, het ging een beetje moeizaam maar het kwam allemaal goed.

 

Bernadette begon weer helemaal los te gaan over het belang van blind tekenen. “ELKE KUNSTENAAR DOET AAN BLIND TEKENEN!!!” riep ze uit. De modellen gingen op staan en moesten een houding aannemen. Iedereen begon hen voor de komende 5 minuten met houtskool BLIND!!!! na te tekenen. Na de 5 minuten mochten de gedrochten getoond worden. Bernadette was natuurlijk enthousiast want het was BLIND!!!!! Getekend. Zo vervolgden ze deze opdracht nog een aantal keer.

 

Bij de volgende opdracht moesten de modellen een leuke houding aannemen voor een minuut waarbij de tekenaars de verhoudingen zo goed mogelijk probeerde in te schatten om het hoofd op te meten en te kijken hoe vaak het nou in het lichaam past. “GEEN BANANEN!!” Riep Bernadette uit.

 

Na deze opdracht, moesten de modellen een kwartier (*kuch* 20 minuten *kuch*) lang stilzitten zodat het echte BLIND!!!! tekenen kon beginnen. Als snel bleek dat Zoe veel moeite had met het hand tekenen. In wanhoop maakte ze er telkens maar een paar kreeft handen van. Bernadette, die natuurlijk helemaal los aan het gaan was over restvormen en lijnen volgen, rende erop af om haar te helpen. “Volg die lijn, en dan die. Ja en kijk, jij tekent dit recht maar je ziet toch echt dat die haarlijn scheef loop!” zei Bernadette. Helaas bleef de wanhoop en lukte het Zoe, ondanks de geweldige uitleg van Bernadette, het niet om Yair’s handen nou eens fatsoenlijk te tekenen. Na de slopende 15 (20) minuten konden de modellen uit hun freeze mode komen. De kunstwerken werden weergeven. Wonderbaarlijk genoeg waren de gedrochten al een stuk lelijker. Helaas vond Bernadette dat allen Katinka er in geslaagd was echt BLIND!! te tekenen, en met restvormen.

 

Helaas was dat alweer het einde van het tekenen, maar we waren nog niet klaar. Alles moest nog opgeruimd worden. Bernadette begon weer met haar tutorial: Hoe klap je een ezel in. Iedereen deed het goed, maar toen. ALAARM!! EZEL VERMOORD! EZEL VERMOORD!! Bernadette rende er op af, legde de ezel op de grond en begon haar spoedoperatie. Ze deed alles om de exel te redden, botten terugzetten, mond op mond beademing. En ja hoor, de ezel was gelukkig optijd gered. En werd gezond en wel, tussen alle andere ezels gezet.

Hierna namen we nog even de tijd om de kunstwerken die de tekenaars hadden gemaakt te beschouwen. Maar hierna zat Atelier 306 er alweer op.

Yair

Fotoalbum