28 januari, 13e dinsdag

Vandaag zouden we aan de hand van onze eigen ontwerpschetsen een begin maken aan onze portretten! Bernadette legde aan het begin van de avond uit hoe we het beste konden beginnen. Zo’n enorm doek is niet niks; je moet opletten dat je niet te klein gaat werken en dat de verhoudingen kloppen. Dat kon je bijvoorbeeld doen door het doek in vieren te verdelen met een wollen draad. Als je je ontwerpschets ook in vier vlakken verdeelde had je een beter zicht op waar je de lijnen moest intekenen. De opzet maakten we met krijt. Als die stond, wat bij velen al snel het geval was, mocht je gaan schilderen met acrylverf.

De achtergrond van de doeken hadden we de week ervoor al gemaakt door met ecoline onze schaduwlijnen over te trekken. Het zou ervoor zorgen dat het minder spannend was om te beginnen aan het “echte” werk. Maar de resultaten van alleen die les waren al zo gaaf (prachtige kleurrijke, abstracte werken) dat het zonde zou zijn om alles weg te schilderen. Daarom gaf Bernadette de opdracht dat iedereen een stukje van de ondergrond moest laten doorschemeren. De resultaten aan het einde van de avond waren al ontzettend tof. Spannend hoe iedereen het doek zich eigen gaat maken de komende avonden…

Terwijl iedereen in opperste concentratie aan het schilderen was, hebben Bernadette en ik de ogen (gesamt-kunstwerken) van de eerste les bijgewerkt met pastelkrijt. Ik zat aan het einde van de les onder het zwarte krijt. Was ook niet anders te verwachten. Kon Noor ten minste wel aan haar vriend bewijzen dat je van tekenen en schilderen écht wel vieze handen krijgt!!!

 Roos

Link naar fotoalbum