Blog


Twaalfde dinsdag

Vandaag geen uitgebreide blog, maar wat trefwoorden:

We begonnen met een lieve bos bloemen voor mij. Daarna taart, aardige kaarten en snoepjes van Hans, die ons wilde bedanken voor de opbrengst van de kerstkaartenactie.

Toen: “Hoe zet ik een ezel op?”, experiment, blindtekenen, fouten durven maken, zoekende lijnen, zoekende ogen, kijken, kijken kijken, krassende lijnen, concentratie, model Feija, model Bernadette, wissel, wissel wissel…

Ik was onder de indruk van het resultaat. De tekeningen zijn prachtig, expressief, vrij, levendig en grappig geworden.

Zaterdag op de Open Dag hoop ik dat ze deze trend voort zetten.

Bernadette

                  

Kerstkaartenverkoop en concert Yair

Na één week hebben we al een bedrag van €1400,- verdiend voor het Duchenne Parent Project!!! Dankzij de mooie kaarten, maar ook dankzij het prachtige concert dat Yair samen met Marga heeft gegeven tijdens de grote pauze op donderdag. 

Medeleerlingen en medewerkers stonden in de hal en boven op het balkon om te genieten van de klanken die door de school zweefden. Een magisch moment!

Maandag is de laatste dag dat we nog kaarten verkopen. Het zou mooi zijn als we een bedrag van €1500,-als sponsorgeld aan Hans mee kunnen geven…

Elfde dinsdag

Deze dinsdag hebben we niet meer aan de slang gewerkt, maar wel hele leuke andere dingen gedaan.

De avond startte met mijn gemaakte appeltaart met slagroom, en Bernadette ging vertellen over de adventsviering zondag, de kerstmarkt waaraan wij gaan meehelpen en natuurlijk de kaartverkoop van de kerstkaarten volgende week. Want JA, wij gaan volgende week elke pauze in de hal onze zelfgemaakte kerstkaarten verkopen! En wees er snel bij, want op = op ;)

 

Na de intro en taart en thee gingen we aan de slag. Deze avond zouden we modeltekenen. We moesten een potlood en onze dummy pakken en een plekje zoeken vlak rond de middentafel, waar Feija en Bernadette om en om zouden gaan poseren. Als allereerst moesten we blind Feija natekenen. Dat betekende dus dat je niet met je ogen op het papier mocht kijken, en als je dan je potlood had losgelaten van het papier was het jammer, dan moest je maar ergens beginnen waar je dacht dat je was geëindigd. Dat hebben we een paar keer gedaan, en Feija wisselde telkens van houding.

Daarna moesten we Bernadette natekenen, maar dan in geometrische vormen. Dat was erg lastig, want daar moest dan ook weer diepte in zitten! Volgende: we moesten alleen de restvormen tekenen van de posering, dus de ruimtes die overbleven. Als laatste moesten we in licht/donker tekenen, dus de schaduwen zwart maken en de oplichtende delen (door de lamp die erop stond) gewoon wit laten van het papier.

Nadat we steeds modelgetekend hadden, gingen we nu modelschilderen met waterverf. Dat zou een wat langere tijd zijn, omdat je daar meestal wat langer mee bezig bent. Dus gingen we dat een half uur doen. Sommigen hebben wel 3 schilderingen gemaakt, en sommigen hadden hun eerste schildering niet eens af. Maar uiteindelijk is het resultaat heel leuk geworden!

Toen was de avond alweer voorbij en gingen we weer naar huis.

 

Roos B


Fotoalbum

        

Tiende dinsdag

We startten zoals elke dinsdag weer om 19 uur. Vandaag was een bijzondere dag want Roos B was jarig! Helaas kon ze er zelf niet bij zijn, maar gelukkig hadden we daarvoor toch nog een oplossing: speciaal voor haar zongen wij (een beetje vals) in een filmpje. 


Roos M en ik hadden voor deze week een laagjestaart gebakken. Dit was iets wat we al heel erg lang wilden gaan doen, dus we vonden deze avond een mooie gelegenheid om een keer te proberen. Op de taart hadden we  rood fruit  en chocola gedaan. Tussen de laagjes zat botercrème. 


Nadat iedereen klaar was met eten, hebben we de slang afgewerkt. Finnian heeft zijn slang van origami-vogels in het wiskunde lokaal opgehangen. Annelot was al klaar met haar slang en hield Merwe gezelschap terwijl zij verder ging met verven. Jasja heeft de laatste kleine beetjes aan haar slang toegevoegd. 

Roos en ik hebben de slang aan de buitenkant van het lokaal afgemaakt. Voor we het wisten was het alweer tijd om op te ruimen. 


Voordat we naar huis gingen, keken we naar de quote die in de slang in de hal door Kiete was geschilderd:  “De goedkoopste facelift is een glimlach.”


Madelief”
Groetjes van Madelief


Fotoalbum

Negende dinsdag

Vandaag gingen we verder aan de slang, maar niet zoals normaal. Deze keer hadden we studiedag en dus geen school. Hierdoor konden we vroeg beginnen met schilderen (4 uur in plaats van 7 uur). Dat gaf ons mooi drie extra uren om aan onze slang te werken. Omdat we tot laat door werkten, moest er ook gegeten worden op school, en daar zorgde Bernadette voor. Terwijl wij alvast begonnen met schilderen, ging zij boodschappen doen. Tussen alle leraren door gingen we aan de slag. Om 6 uur gingen we heerlijke Thaise soep eten, buffet stijl. Na het Turkse brood en een heerlijk chocoladetoetje, kregen we ook nog een kleine rondleiding door de lerarenkamer. Daarna gingen we weer verder met schilderen tot het half tien was. En wat is er nou gekomen van ons harde werken? Dit zijn de uitslagen van vijf en een half uur (bijna) constant schilderen!Yair en Sofia:Van schetsen op de muur naar helemaal af, ingekleurd, met glitters en al!Finnian:De verschillende stages van de origami tekening zijn nu helemaal af. De slang is uitgesneden en klaar om op de muur te plakken! Roos en Madelief: De binnenkant van het lokaal helemaal af, en de buitenkant bijna af. Toegevoegd zijn: bladeren van de lente, herfst en winter én bakstenen patroon aan de buitenkant. En misschien nog wel meer... ;)Roos en Annelot: Bloemen zijn in rap tempo toegevoegd, waardoor de gehele paal al veel meer op een bloementuin lijkt. Nu alleen nog de honinggraaten en de details!Merve: Waar het eerst alleen maar wit was, verschijnen nu kleuren op de muur. Deze dinsdag is er een prachtig gradiënt op de muur bij Merve verschenen. Rechts zijn ook de schilderingen van de aanliggende muur teruggekomen in haar slang.Jasja: Ik heb deze dinsdag, de eerst witte slang zwart geverfd. Ook heb ik de highlight op de slang nog wat lichter gemaakt. Dat kostte allemaal veel tijd, dus meer is er niet van gekomen. Zoals je ziet is er veel vooruitgang gemaakt, en zijn de meeste slangen bijna af. De volgende dinsdag wordt dan ook de laatste dinsdag dat we aan de slangen gaan werken. Daarna gaan we modeltekenen en vast nog veel meer. Maar om daar achter te komen moet je maar de volgende blogjes lezen!


Fotoalbum

Achtste dinsdag

We startten afgelopen dinsdagavond gewoonlijk weer om 7 uur.

We verzamelden dit keer in de hal en sommigen van ons, die leerlingen waren van mevrouw Corstjens, namen afscheid van haar.

 Daarna gingen we naar boven en gingen we de taart eten die ik had gebakken, een chocolade taart met slagroom en erop gekleurde chocolade nootjes. Terwijl we de taart aten, ging Bernadette de proef kerstkaartjes aan ons laten zien. Feija was de afgelopen les later gekomen, dus zij was op dat moment helaas niet erbij.

 Nadat we over de kerstkaartjes hadden gesproken, gingen we aan de slag.

Iedereen ging z’n spullen pakken en naar de plaats waar zijn of haar slang stond toe en aan het werk. Evert kwam langs met zijn camera en maakte korte opnames, waarmee hij een promotiefilmpje gaat maken voor onze kerstkaartenverkoop

Aan het eind van de avond, nadat we hadden opgeruimd, gingen we met z’n allen een rondleiding doen om te zien wat we zover hadden geverfd en wat we nog  van plan waren.

 Finian, die trouwens houdt van origami, was bezig geweest in de klas om op behang origami doekjes te tekenen  om later  op te plakken op de plaats van zijn slang.

 Daarna gingen we naar de gang van de Nederlandse lokalen, waar Sophia en Yair bezig waren met hun slang, die een inside joke van hun vriendengroep moet voorstellen: “spill the thea”. Uit de theepot komt een slang en in die slang zitten allerlei voorwerpen.

Daarna gingen we naar de 2e verdieping waar Roos B’s , Annelots en mijn slangen waren.

 Annelot en Roos B hadden een kleurrijke en kronkelige lijntjes geverfd, die uiteindelijk bij elkaar kwamen en een potlood vormden.

 Ik, Merve, heb een witte slang geverfd die eerst uit twee dunne slangen bestaat en daarna bij elkaar komt. Omdat mijn slang naast de lift is met de schildering, ga ik de vormpjes verwerken in mijn slang. Mijn slang zal eerst strak zijn, net als de schilderingen om de lift heen en daarna abstracter worden.

 Nadat we daar klaar waren, gingen we naar lokaal 116, waar Roos M’s en Madeliefs slang was.

 Zij hadden een slang binnen het lokaal tot op de ramen van de rechterkant van het lokaal geverfd, met daartussen een konijn dat was ingeslikt. In het beginstukje van de slang hadden ze een piano geverfd (omdat ze allebei op pianoles hebben gezeten).

 Als laatst zijn gaan kijken bij Jasha’s slang, die in de hal bij de middelste pilaar was.

Daar aangekomen, kwamen we de Tablo groep tegen, die even ook gingen meeluisteren naar Jasha’s demonstratie.

Zij had een witte slang geverfd, rondom de pilaar, die zij later wil versieren met kleurtjes.

Daarna hebben we de avond afgesloten.

 

Merve.

Fotoalbum

 

Centraal Museum

Vandaag gaat het blogje over iets anders dan een normale dinsdag, want we waren namelijk met het atelier naar het Centraal Museum in de stad geweest. Yair kon niet want hij moest naar het conservatorium en Merve had zich helaas verslapen. Madelief en ik fietsten samen en waren eerst de weg kwijt geraakt, maar gelukkig hebben we het uiteindelijk gevonden.

Toen we bij het museum aankwamen, was iedereen er al. Ze stonden voor de ingang, want Evert (die ons filmt tijdens de atelierdagen om er aan het eind van het jaar een filmpje van te maken) ging ons filmen, terwijl Bernadette  uitlegde wat we bij het museum gingen doen. We gingen naar een tijdelijke  expositie, genaamd ‘The Line Up’. We kregen ook het proefexemplaar van onze zelfgemaakte kerstkaart! Daarna gingen we naar binnen en bij de kluisjes moesten we alles in het kluisje doen, behalve onze dummy en potloden.

Eerst was er een soort ‘voorruimte’ met alle kunstenaars op de muur. Daar gingen we op de grond zitten en Bernadette legde de eerste opdracht uit: in de volgende ruimte zou het helemaal donker zijn en zou een animatie van Robbie Cornelissen op een groot scherm te zien zijn, met allemaal bewegende lijnen en zwart wit tekeningen. We konden een kussentje pakken en een kwartier lang in onze dummy tekenen en ons laten inspireren door wat we op het scherm zagen. Dat deden we, in doodse stilte, want iedereen was heel geconcentreerd voor zichzelf bezig.

 Na dat kwartier kwam Bernadette ons één voor één in het oor fluisteren dat we op ons eigen tempo mochten afronden. Dan konden we naar de volgende ruimte lopen en daar wachtten we op elkaar en gingen we elkaars creaties bewonderen.

Toen was het tijd voor de volgende opdracht: in de volgende zaal zou de hele muur vol hangen met schilderijen, tekeningen en schetsen. Er was van alles wat: van heel groot tot heel klein en van heel figuratief tot heel abstract. We mochten rondlopen en als Bernadette een hand op onze schouder legde, moesten we één van de schilderijen op de muur waar we dan naar keken blind naschetsen. Dan ging je weer rondlopen en weer naschetsen etcetera. Zo waren we ongeveer een halfuur bezig. Er was heel veel te zien in die zaal, van ook heel veel verschillende kunstenaars. Het was een grappig gezicht dat de hele muur vol hing. Toen het twaalf uur was ging Madelief weg, want zij had een hockeywedstrijd.

    

Nadat we klaar waren met deze opdracht mochten we vrij rondlopen. Bernadette raadde ons aan om af en toe wat na te schetsen (want dan begrijp je de kunstenaar beter, omdat je goed ziet hoe hij een kunstwerk heeft opgebouwd), en vooral op zoek te gaan naar haar lievelings kunstwerk, want dan mochten we het grafietpotlood wat we voor die dag van haar hadden geleend, houden. Ze gaf één hint: als je het kunstwerk in het begin ziet is het heel abstract, maar als je goed kijkt is het alsnog heel erg figuratief. Ik ging op zoek met Jasja, en toen we door de ruimtes liepen werd ons gevraagd of we een hele lange horizontale streep op de muur wilden zetten (dat was namelijk een project waar het museum mee bezig was).

Nadat we even hadden rondgelopen kwamen we Annelot tegen en samen gingen we nog verder. Daar kwamen we ook Roos M tegen. Ondertussen had Bernadette ons gevraagd of we al wisten wat haar lievelings kunstwerk was. Annelot, Finnian en ik deden een poging, maar alle drie mis. Dus vertelde Bernadette het maar. Het was het kunstwerk waarbij er allemaal stukjes plakband op de muur waren geplakt, en heel klein allemaal poppetjes op waren getekend. Ik snapte het wel, mijn blik trok het ook. 

  

Daarna gingen we een trap af en daar was een ander project bezig: je zag allemaal muurtekeningen. Een mevrouw die bij het museum werkte legde uit dat iedereen die op bezoek was in het museum op de muur mocht tekenen met een acrylstift. Er was al heel veel getekend, dus het was best moeilijk om een enigszins leeg plekje te zoeken, maar we hebben uiteindelijk allemaal verschillende tekeningetjes gemaakt. Het idee was dat je ging tekenen wat je favoriete plekje was in de stad. Het was heel leuk om te doen, en het zag er ook erg vrolijk uit.

Ondertussen was het al één uur, en dat betekende dat de eersten weg gingen. Niet veel later ging ik ook, en ik heb nog even gekletst bij de kluisjes met Annelot en Jasja. Het was een erg leuke en creatieve ochtend.

Roos B

 

Fotolbum

  
Zevende dinsdag

De avond startte zoals gewoonlijk iedereen kwam rond 7 uur naar lokaal 306. Deze week was ik aan de beurt om iets te bakken. Ik had een cake gemaakt met erop een slang gemaakt van smarties. Terwijl we de cake zaten te eten stikte jasja in een smartie het ging nog net goed.

Hiernaa ging iedereen aan zijn eigen stukje slang werken. Voordat je kon schilderen moest je de muur waar je op ging werken schoonmaken en schuren. anders zou er niet genoeg grip zijn voor de  verf.

Toen iedereen klaar was met schilderen gingen we terug naar het lokaal om onze spullen op te halen. buiten nam eidereen afschijnd. Het was een leuke avond.

 Finnian.

Omdat iedereen vanavond op een eigen plekje zat, was het dit keer moeilijk om voor Finnian een verslag te schrijven. Ik daarentegen heb mijn 100000 stappen wel gehaald, want  iedereen zit goed verspreid over het gebouw!!! 

Finnian zelf heeft een wiskundelokaal op de tweede verdieping uitgezocht. Behalve het schoonmaken is hij nog niet veel verder gekomen, omdat hij een beetje met de gulden snede zat te ploeteren en eigenlijk nog niet echt een idee had. Maar het lokaal is een stuk frisser ;)

Madelief en RoosM hebben hun lokaal Klassieke Talen uitgezocht. Zij gingen meteen voortvarend aan de slag, de verf spatte alle kanten op, maar er is een mooi muzikaal begin gemaakt!

Merve maakt met haar stuk slang een soort poort naar de gang van Duits en laat zich daarbij inspireren door het oude muurkunstwerk dat op de liftmuur zit.

RoosB en Annelot schilderen een slang op de pilaar op het balkon, precies boven

Jasja, die één van de pilaren bij de ingang heeft uitgekozen. Reuzespannend, want dit wordt een blikvanger voor iedereen die binnenkomt. Maar ik vertrouw haar dat wel toe.

Dan hebben we nog Yair en Sophia, die bij lokaal 121, waar hun vaste pauzeplekje is, een slang uit een theepot laten komen. Dit is een inside joke, die alleen door hen begrepen wordt…

Zaterdag gaan we naar het Centraal Museum en volgende week schilderen we weer verder!!!

Bernadette


Fotoalbum


Zesde dinsdag

 De avond startte zoals gewoonlijk weer om 7 uur, maar deze keer hadden we een gast erbij. Onze gast was meneer van Engelen. Deze week moest ik iets bakken, ik had een cheesecake gemaakt.


Terwijl ik de cheesecake ik stukken sneed, ging meneer van Engelen ons vertellen over het goede doel waarvoor we geld gaan inzamelen met de kerstkaarten. Het geld dat we gaan inzamelen gaat worden gebruikt voor onderzoek over een spierziekte genaamt  de ziekte van Duchenne. Door deze spierziekte gaan de spieren van een persoon het langzaam niet meer doen, en op een gegeven moment kan zelfs het hart er ook mee ophouden. Veel mensen met deze ziekte worden dan ook niet heel oud. Meneer van Engelen liet ons een filmpje erover zien en ook had hij ons verteld dat hij ook zelf geld ophaalt voor dit goede doel door te fietsen. Hij fiets mee met "Duchenne heroes". Vorig jaar had hij een keer niet meegedaan, maar dit jaar gaat hij weer fietsen en hij is nu al bezig met het trainen. 


De rest van de avond was iedereen bezig met het ontwerpen van zijn of haar kerstkaart. Niet iedereen had hun kerstkaart af gekregen, maar andere weer wel. Het ontwerp van de kerstkaart moest je patroon die je had geschilderd er in verwerkt hebben. Er waren al hele mooie kerstkaarten ontworpen! 


De avond was snel voorbij gegaan en we waren een beetje laat gestopt dus we hadden niet veel tijd om onze taakjes te doen. Ik vond het jammer dat het weer was afgelopen en dat we lang moeten wachten tot de volgende atelier 306 avond aangezien de herfstvakantie gaat beginnen. 30 oktober is weer de eerstvolgende atelier 306 avond. 


Annelot 

Fotoalbum

Vijfde dinsdag

We begonnen zoals altijd weer rond zeven uur. Als lekkers had ik bananen brood meegenomen en werd er door iedereen thee gedronken. Jammer genoeg van Feija er deze keer niet, maar waren we voor de rest compleet.

 

We begonnen met een kleine uitleg van Bernadette over wat het idee voor de kerstkaarten zou zijn, waar we geld mee gaan verzamelen voor een goed doel.

Daarna gingen we verder met de slang, om alle kleine details af te maken, alle puntjes op de i zetten. Als je daar me klaar was, kon je gaan beginnen aan een ontwerp voor de slang ergens in school. Je kon ook gaan beginnen aan een design maken voor je kerstkaart.

 

Inmiddels zat de tijd er bijna op en ging iedereen volgens hun taak opruimen. En was dat weer een leuke avond die voorbij is gegaan.

 

Sophia


Fotoalbum